Pokoušíme se popsat nejvýznamnější pláže v Chorvatsku. V minulém díle jsme popisovali pláž Zlatý rat na ostrově Brač, která bývá hodnocena jako nejkrásnější pláž na celém světě. Ovšem představa toho, že je tam ve vrcholné sezóně doslova hlava na hlavě, mnohé lidi odrazuje. Ve třetím dílu proto nabízíme další alternativy, kam se za modrým mořem a zlatým slunce v Chorvatsku vydat.

Crikvenica

Crikvenica je přímořské letovisko asi 24 km vzdálené jihovýchodně od Rijeky podél pobřeží. Nabízí se zde celkem na 8 kilometrů písčitých a oblázkových pláží, které tvoří Crikvenickou riviéru. Především se zmíníme o pláži Crni molo, která je součástí písečné pláže „Gradsko kupaliste“ a která nabízí vedle nádherného koupání množství doplňkových sportovních aktivit. Můžeme jmenovat vodní lyžování a tobogány, aerobik, tradiční plážový volejbal, minigolf atd. Lze si zde pronajmout slunečníky a lehátka. K základnímu vybavení patří nejen sprchy, ale zejména několik restaurací, kaváren a hotely.

Crikvenica_beach_2005-07-25Crikvenica a její pláže si oblíbili především mladší generace, ale také rodiny s dětmi. Pláž, která je tvořena mělkými zátokami, je přístupná i pro osoby se zdravotním postižením, jde zde možnost mít pejska.

 

 

Pláž Rokan v malé vesničce Selce na Crikvenické riviéře mí písečnou mělkou část, která je vhodná pro děti, ale najdeme zde i betonové desky. I tato pláž dostala Modrou vlajku. Tradičně si zde lze vypůjčit slunečníky a lehátka, do moře se chodí po schůdcích. Nad pláží jsou postavené restaurace, ale je zde i minigolf a stolní tenis. Dětem slouží zábavní centrum s velkou vodní skluzavkou a dalšími atrakce, které děti tolik milují.