Ostrov Bodulaš, jinak zvaný Svatá Marie, v Jaderském moři určitě nepatří k těm které by lákaly tisíce návštěvníků k pobytu, ale přesto za pozornost stojí. Nalezneme ho v Istrijském kraji v západní části Chorvatska asi 200 kilometrů jihozápadně od hlavního města Záhřebu.

Konkrétně to je na jižním cípu Istrijského poloostrova v přední (jihovýchodní) části Medulinského zálivu 11 kilometrů jihovýchodně od středu města Pula. Pokud jste dobří plavci, tak od pobřeží u medulínského fotbalového stadionu (mys Strai Paljež) máte daleko jeden kilometr.

Oblast přední části Medulinského zálivu má celkem pět ostrovů. Největší z nich je Ceja, 810 metrů jihozápadně s rozlohou 18,3 hektarů a délkou pobřeží 1,6 kilometrů. Na tomto ostrově je známá letní restaurace. Ostrůvek Šekovac leží takřka v zákrytu směrem k mysu Kamenjak, a to 1,9 kilmetrů od Bodulaše. Jde o skalní ovál o rozloze 1,5 hektarů a délce pobřeží 499 metrů. Dále západně od Bodulaše 1,48 kilometrů se nachází ostrov Trumbuja (2,2 ha, 531 metrů dlouhé pobřeží) se známou pevností chránící přístup do zálivu a pláží Premantura. Fenera je další ostrov 1,9 kilometru jižně od Bodulaše s rozlohou 17 hektarů a délkou pobřeží 1,7 km. Do oblasti ústí Madulínského zálivu ještě patří 2,5 kilometrů východně vzdálená dvojice ostrovů Levan (6,7 ha) a 500 metrů jižně od něho Mali Levan (Levanić), jako skalní útes o rozloze 0,6 hektaru a délkou pobřeží 319 metrů.

Doprava

Na ostrov nezajíždí žádná veřejná (trajektová) doprava. Dostat sem je tedy možno po vlastní ose, případně si v Medulinu najmout člun nebo využít vodní taxi.v přístavu Medulíno(3,8 km) nebo v přístavu města Premantura (3 km). Cena cesty na ostrov bývá kolem 40 až 60 Kun na osobu a polovic na dítě, a to tam i zpět. K dispozici zájemcům o ostrov Bodulaš jsou také výletní lodě z medulínské písečné pláže „Bijeca“ před velkými hotely. Jejich trasa vede také na ostrovy Ceja a Levan. Na Bodulaši je malé přístavní molo asi pro deset člunů, ale zdejší kotvící podmínky jsou vhodné pouze pro lodě s menším ponorem.

Příroda

Rozloha ostrova je 12,5 hektarů, délka pobřežní linie je 1,42 km a maximální nadmořská výška pouhých 6 metrů nad mořem. Ostrov má vejčitý tvar nejvíce protažený v ose zhruba od severu k jihu 500 metrů. V nejširším místě v jižní polovině má ostrov šířku 345 metrů. Povrch ostrova je holý, jen místy porostlý nízkou travou. Proto tu můžeme místo obyvatel spatřit pasoucí se krávy. U nich je zajímavé, že dokáží plavat v moři.

Zdejší podnebí je mírné s průměrnou teplotou 16 °C, když nejteplejším měsícem je červenec s 25 °C a nejchladnější březen s 10 °C. Srážek zde za rok spadne v průměru 1.608 milimetrů, nejdeštivější bývá měsíc listopad s 276 milimetry srážek a nejsušší je červen s 58 milimetry deště.

Osídlení

Ostrov je trvale neobydlený, administrativně patří pod obce Medulin

Cestovní ruch

Na ostrůvku je v letní sezoně v provozu restaurace, spíše bychom řekli kiosek. Ostrov patří k těm méně navštěvovaným, takže sem míří ti, kteří touží po klidu, ale mají rádi pěkné koupání. Břehy jsou zde dokola pozvolné, vhodné tedy i pro malé děti. Podloží pláží je oblázkové, případně jen skalnaté. Jak bylo řečeno, nejsou zde stromy, takže tu nenajdeme žádný stín. Proto je tu hojně využívaný zmíněný kiosek, který onen vytouženy stín, a i něco dobrého na zub a na zahnání žízně, vždy poskytne. Výprava sem patří vždy k těm dobrodružnějším chvílím, které můžeme při pobytu v Chorvatsku zažít.